2008. szeptember 10., szerda

Hagyományok és modernség: etnofuturizmus


Az etnofuturizmus fogalma az 1980-as években jött létre Észtországban, majd hamarosan elterjedt más, oroszországi finnugor népeknél is. Az elnevezés jól mutatja, miről is van szó valójában: olyan, képzőművészetben, zenében, irodalomban jelentkező irányzatról, amely a hagyományos népi kultúrát (poszt)modern, új elképzelésekkel ötvözi. A lényeg az eredetileg vidéki kultúra olyan módon történő megújítása, hogy közel kerüljön a városi, fiatal rétegekhez, illetve tulajdonképpen a fiatal, városi értelmiségiek formálják a maguk képére népük ősi kultúráját. Tehát az etnofuturizmus elsősorban gondolkodásmódot, világszemléletet jelent.
Ezt szemlélteti a mellékelt két fotó. Az elsőn Zoja Lebegyeva udmurt textilművész, babakészítő látható, különféle, általa készített apró dísztárgyakkal. A második fotón a kezében tartott alkotás látható: az anyaga háncs és pamut, a színek az udmurt zászló színei: fekete, piros és fehér (a Föld, a Nap valamint a Fény, a Világmindenség színei). A középső emberke arcán a nyolcágú Sudo Kizsili, azaz a boldogságot jelentő mágikus jelkép.
Talán többféle értelmezési lehetőség is elképzelhető arra, hogy mit ábrázol ez a tárgy, mi az eszmei mondanivalója. Vagy teljesen egyértelmű? Erre vonatkozóan várom a hozzászólásokat. Később én is megírom majd a művész saját magyarázatát.

Nincsenek megjegyzések: